torsdag, juli 22, 2010

Teoretiskt förslag som saknar verklighetsförankring

Idag går det att läsa att alliansen såväl som socialdemokraterna vill ta bort sommarledigheten under universitetsstudier. Istället ska det införas en 3:e termin. På detta sätt menas det att vi ska komma åt problemet att svenska studenter internationellt sätt är äldre eftersom 3 terminer/år skulle ge en kortare studietid.

Själv ser jag ett antal problem med förslaget. För det första känns den kunskapssyn som måste ligga till grund för det här förslaget förlegad. Om studenter efter genomgången utbildning ska komma ut med samma kunskaper i nuläget så skulle det innebära att högskolan helt enkelt bara behöver överföra kunskaper från lektorer till studenter. Lektor säger - student hör - student kan. Själv tror jag att lärande är nästan omöjligt utan en process och i den processen är bearbetningen viktig. Under terminen ges aldrig utrymme för någon kognitiv bearbetning av all information som susar förbi eftersom kurser avlöser varandra på rullande band. Först under sommaren brukar saker falla på plats. Inte för att man är ledig - utan för att man är ledig från studier.

Läser man kommentarerna till artikeln verkar många mena att studenter är lata som vill vara lediga hela sommaren och att de aldrig kommer klara arbetslivet med den inställningen. Men faktum är att de allra flesta studenter jag känner arbetar under sommaren. Det är främst studenter som av löser de fast anställda som vill ha ut semester.

Ett annat problem med förslaget är hur man tänkt få till en vettig undervisning under sommaren. Som det ser ut idag på högskolor så är sommaren i princip den enda sammanhängande tiden för lektorer att forska vilket krävs för att de ska vara uppdaterade och kunna ge relevant undervisning. De flesta lektorer vill, kan vi väl anta, dessutom ha några veckors semester. Så medan alla studenter ska studera på som vanligt ska lektorer både undervisa som vanligt, ha semester och genomföra merparten av årets forskning. Redan idag finns det brister i den undervisning som jag själv tagit del av på högskola (i våras läste jag en kurs under 5 veckor med 15 timmars lärarledd undervisning). Hur detta förslag ska gå igenom utan att ytterliggare sänka kvaliten på undervisninge blir intressant att se.

Källor: Dagens Nyheter, Expressen, SVT

0 kommentarer:

Etiketter

Läser just nu:

Lyssnar på just nu:

Lyssnar på just nu:
INGET!! Någon som har något förslag?

Besökare


Besökare idag:
Besökare totalt: