torsdag, januari 22, 2009

Kristdemokraterna vill skrota kyrkbröllop

Debatten om äktenskap i kyrkan med allt som hör där till har pågått länge. Kristdemokraterna har nu kommit med ett förslag som i stort handlar om att kyrkan mister sin vigselrätt. Alla giftermål ska istället registreras hos en statlig myndighet.

http://www.aftonbladet.se/nyheter/analys/lenamellin/article4234857.ab

Jag måste säga att det här är bland det vettigaster jag hört på länge. Att diskussionerna och konflikterna kring ämnet är så stora tror jag beror på att man lägger så olika innebörd i vigseln i kyrkan. Ett äktenskap är i vårt samhälle en juridisk instiftning som får konsekvenser i olika sammanhang. Jag som kristen har synen att äktenskapet främst är bindande inför Gud även om jag också ser de juridiska aspekterna på det.

Kyrkan och staten hör inte längre ihop i Sverige. Varför ska då kyrkan ha kvar vigselrätten i den form som den finns idag? Alla, kristna som icke-kristna, kan istället registrera sitt giftemål hos en statlig myndighet. För de som det är relevant kan man sedan ha en ceremoni i kyrkan där man vigs inför Gud. I annat fall kan man ha en fest med vänner och familj, eventuellt med en icke-religiös ceremoni som utformas på det sätt man önskar.

3 kommentarer:

Martin Lindfors sa...

Verkar ju helt klart mest logiskt. Känns ju helt skevt att man ska tvinga präster/pastorer att viga alla. Detta förslag e ju många resor bättre.

Anonym sa...

Väldigt klokt syster! :D

Anonym sa...

Detta var väldigt bra skrivet!
//thomas S.

Etiketter

Läser just nu:

Lyssnar på just nu:

Lyssnar på just nu:
INGET!! Någon som har något förslag?

Besökare


Besökare idag:
Besökare totalt: